Parhaimmat kännykkä- tai kameraotokset esille ja säilöön seinälle
Valokuvaus on muuttunut sitten filmikamera-aikojen. Valokuvausharrastuksesta on tullut jokaisen ihmisen arkea. Nykyisillä kännykkäkameroilla saa ihan laaduksta kuvaa aikaiseksi. Järjestelmäkamerat toki vievät harrastuksen aivan uudelle tasolle. Nyt on aika laitaa valokuvat seinälle.
Filmikuvaus oli ja on suhteellisen kallista hommaa verrattuna digiaikaan. Ensin piti investoida kameraan ja filmit sekä filminkehitys maksoivat rahaa. Piti miettiä tarkkaan kuvauskohteet ja sommittelu, koska filmillä oli joko 24 tai 36 kuvaa. Sitten kameraan piti ladata uusi filmi.
Digiaikaan kuvatulva on mahdoton. Kaikki elämä kuvataan Facebookiin tai Instagramiin. Tulva on myös aiheuttanut sen, että kuvien katseluun saatetaan käyttää vain muutama sekunti ja sitten siirrytään jo seuraavaan kuvaan. Kännykän ruudulla kuva on aika pieni ja yksityiskohdat eivät erotu. Oli ne sitten hyviä tai huonoja kohtia :). Kannattaa printata ainakin parhaimmat otokset paperille, koska kännykät ja tietokoneet hajoavat, niin myös ulkoiset kovalevyt. Kuvaperintö tuleville sukupolville on aika laiha, jos uudet tietokoneet eivät pysty aukaisemaan vanhoja digitiedostoja.
Kuvia voi onneksi katsella isolta ruudulta tai printata isommaksi. Ei tarvitse pimiöolosuhteita, vaan kotiprintteritkin ovat kehittyneet digiaikana. Toki musteet ja paperi maksavat rahaa, mutta muutamasta parhaimmasta otoksesta saa kivan kokonaisuuden seinälle.
Koevedokset kuvista
Jos rahkeet eivät riitä itse tulostamaan, yritykset tekevät valokuvasuurennokisia ja vedoksia.
Kannattaa etsiä printtaamo, josta saa koevedoksen kuvasta. Moni on törmännyt ongelmaan, että kuva, jonka lähetti, on erinäköinen, mitä ruudulta näkee. Ottamasi kuva on kameran tai kännykän ruudulla erivärinen kuin tietokoneen näytöllä ja vielä erinäköisempi valmiina vedoksena. Kuvausolosuhteet ja moni muu asia vaikuttaa lopulliseen tulokseen. Jos harkitset isomman vedoksen tekemistä, olisi kuvasta hyvä ottaa koepala, josta näkee lopullisen värin. Nimittäin netistä tilatuissa suurennoksissa on valtavia eroja. Tässä tapauksessa ei kannata ehkä halvinta tilata, koska katselet kuvaa seinällä luultavasti useita vuosia.
Me Ilves-Interiöörissä investoimme tänä keväänä uuteen Epsonin surecolor p-9500 printteriin. Sillä saadaan tehtyä huippulaatuisia valokuvavedoksia sekä harrastelijoille että ammattimaisempaan tarpeeseen. Ja filmikamera-aikaan verrattuna kuvista saa samalla vaivalla isojakin. Pimiössä piti olla aika isot altaat, että ison kuvan sai kehitteeseen.
Tulostusmateriaaleja
Tuostusmateriaaleja on erilaisia. Yleisemmin käytetyt ovat satin tai luster valokuvapaperi ja mattapintaiden taidepaperi sekä canvaskangas. Paperivedokset kehystetään yleensä lasin alle paspartuurilla tai korotuslistalla irti lasista. Niitä voidaan myös pohjustaa esim. alumiinikomposiittilevylle ja ripustaa seinälle sellaisenaan ilman kehystä. Näissä levytulosteissa on se vika, että jos pinta esim naarmuuntuu tai kulma kolahtaa vaikka lattiaan vedos on entinen. Eli pitää tehdä uusi. Alumiinikomposiittitauluja käytetään paljon näyttelyissä. Olemme törmänneen myös useasti ongelmaan, että näyttelystä ostettuun tauluun halutaan paspartuuri ja lasi. Tämä on hankala toteuttaa, koska alutaulun takana oleva ripustin ei lähde kirveelläkään pois, joten paspartuurin tarvitsema taustapahvi ei mahdu kehykseen tai sitä ei yksinkertaisesti voi laittaa. Muista tarkistaa tämä seikka, kun ostat valokuvataidetta. Tai kysy kuvaajalta toinen vedos, jossa ei ole levyä takana.
Canvas taulut ovat kuin ”maalauskankaalle” vedostettuja kuvia. Ne eivät välttämättä tarvitse kehyksiä, vaan ne voidaan ripustaa seinälle kiilapuille pingotettuna. Mäntykiilapuu voi joskus kieroutua kosteudessa, joten varsinainen kehys tukee myös taulua. Canvaksen pinta on herkkä naarmuuntumaan varsinkin tummissa tai mustissa valokuvissa, koska lasi ei ole suojaamassa sitä. Canvaksen päälle saa halutessaan vernissan suojaamaan teosta haalistavilta uv säteiltä ja lialta sekä naarmuilta. Lakattu pinta toki ei ole enää mattapintainen, vaan satiinimainen. On olemassa mattalakkaa, mutta mielestäni se ei näytä hyvältä. Se on vähän muovimainen.
Mieti tarpeesi ja tule tutustumaan kehys- ja paperivalikoimiin Arabianrantaan! Teemme vedokset digitiedostoista. Skannaamme vanhat paperikuvat, jos semmoisista suurennoksen haluaa. Kyllä meiltä pimiölaitteetkin löytyvät. Ei vain olla käytetty niitä pariinkymmeneen vuoteen :).